Verantwoord zonnen

Bruin worden onder de zonnebank is ideaal voor mensen die heel het seizoen door een bruine tintje willen. Als je gebruik maakt van de zonnebank, is het belangrijk om verantwoord en veilig te zonnen om schade aan je huid te voorkomen.

Bruin worden onder de zonnebank
Als je gebruik maakt van een zonnebank kun je het hele jaar door zonnen, vooral in de winter is het ideaal. Onze huid wordt bruin door de onzichtbare ultraviolette straling van de zon. Deze straling maakt het al in de huid aanwezige pigment donkerder en stimuleert de vorming van meer pigment dat bekend staat als melanine. De productie van nieuwe melanine cellen en het bruin worden hiervan zorgen ervoor dat de huid langer bruin blijft. Bekend is de ultraviolette (UVB) die de productie van melaninecellen stimuleert, maar ook zonnebrand veroorzaakt. De zonnebank produceert voornamelijk UVA straling zodat het geen zonnebrand veroorzaakt.

Hoe bruin je wordt en ook de diepte van de bruining hangt sterk af van je huidtype. Door het huidtype wordt bepaald hoe lang je (veilig) mag zonnen. Dit geldt zowel voor de natuurlijke zon als voor het gebruik onder de zonnebank. Het is belangrijk om te weten wat je huidtype is, voordat je onder de zonnebank gaat. Ook het huidtype 1 mag gerust zonnen met een lage intensiteit en korte periodes.

Verantwoord onder de zonnebank
Onthoud wel dat zonnebank bruin er heel anders uitziet, dan als je een weekje gezond hebt in een warme land. Als je vaak gebruikt maakt van de zonnebank zal je anders bruin worden. Bouw het zonnen onder de zonnebank langzaam op, en houd je aan de tijd hoelang je onder ze zonnebank mag (afhankelijk van je huidtype) Ga ook niet te vaak onder de zonnebank. Overmatige blootstelling aan UV straling kan zonnebrand veroorzaken, de huid vroegtijdig doen verouderen en verhoogd de kans op huidkanker. Gebruik het daarom niet elke dag.

Je kunt een aantal kuren van 12 dagen volgen, en daarna is een bruiningstijd van 30 minuten per week meer dan voldoende om je bruine tint te behouden. Houd altijd verdachte moedervlekken in de gaten, en ga bij twijfel over bepaalde huidveranderingen naar je huisarts. Heb je in het verleden huidkanker gehad, of er aan leiden of je een verhoogde kans hebt door erfelijke aanleg. Gebruik dan de zonnebank niet! De kans op huidkanker bij gebruik van de zonnebank of de natuurlijke zon is bij deze mensen veel hoger.

Huidtype kenmerken

Type 1

Type 2

Type 3

Type 4

Kleur ogen

 Licht-blauw, grijs of groen 

 Blauw, grijs of groen 

Lichtbruin

Donkerbruin

Haarkleur

Rossig-rood

Blond

Donkerblond, bruin

Bruin, zwart

Huidskleur

Rossig-blank

Blank

Blank, lichtbruin

Bruin

Sproeten

Veel

Matig

Weinig

Geen

 Ervaringen met bruin worden 

Wordt nauwelijks bruin

Iets getint

Wordt redelijk bruin

Wordt gemakkelijk bruin

Ervaringen met zonnebrand

Snel rood en vervellen

Snel vervellen

 Verbrandt weinig en vervelt niet  

 Verbrandt zelden tot nooit 

 

Individueel advies over de duur en intensiviteit van de zonnekuur wordt u  persoonlijk in de studio door het vakkundig personeel geadviseerd.